dimarts, d’octubre 10, 2006

Periodisme compromès


La majoria de diaris del món ha homenatjat a la periodista russa Anna Politkovskaïa, sssassinada a Moscou dissabte passat.

Tothom ha destacat el seu treball en favor dels drets humans, la llibertat de premsa i la democràcia i han denunciat que la seva desaparició respon a un crim polític. Nomès cal fer una ullada als diaris: Washington Post, Le Temps de Ginebra, The Guardian de Londres.

Anna Politkovskaïa ha estat una periodista compromesa que treballava en una revista també compromesa Novaïa Gazeta. La seva mort repugna i fa reflexionar sobre aquest tipus de periodisme cada vegada més escàs al món. Un tipus de periodisme que necessita també de mitjans de comunicació compromesos que es facin ressò d’aquests treballs de denuncia.Llàstima que l’únic compromís que avui tenen molts mitjans de comunicació són amb el poder i que els pocs treballs de denúncia que es publiquen sovint només responen a interessos polítics partidistes i/o de contrapoder.

La periodista preparava un reportatge sobre Txetxènia i la pràctica de les tortures per part de les milícies que compten amb el suport del Kremlin.

El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha fet pública una nota de repulsa per l’assassinat i ha recordat que els periodistes catalans li van otorgar l'any 2004 el Premi Internacional de Periodisme Vázquez Montalbán.