divendres, de setembre 30, 2005

El santuari de Les Salines


Les Salines s'ha quedat sense hostalers

la crònica NARCÍS GENÍS /Publicat a l'edició de Girona del diari El Punt el dia 30/9/2005

El santuari i la zona de les Salines, a l'Alt Empordà, entre la Vajol i Maçanet de Cabrenys, és un espai idoni per fer-hi passejades i un lloc amb un paisatge ple de castanyers on podem trobar una font amb abundant aigua fresca, una cosa molt apreciada en aquests moments de sequera. Arribar a les Salines des de la Vajol o Maçanet de Cabrenys no és cap gran caminada, però sí que és una bona passejada durant la qual es pot gaudir de diversos llocs de gran interès paisatgístic, com ara el coll de Lli i el castell de Cabrera. Si es vol partir des de la Vajol, cal saber que s'hi arriba des d'Agullana, on s'agafa la carretera que va cap a la Vajol per desviar-se després en direcció a la nova carretera del coll de Manrella, on hi ha un monument dedicat al president Lluís Companys. És en aquest tram de carretera on, a uns cinquanta metres del restaurant Can Comaulis, trobem el camí que ens portarà fins al santuari de les Salines, on encara hi ha un refugi del Centre Excursionista Empordanès i des d'on es poden fer diverses excursions.Fins al maig passat, els excursionistes i la gent que pujaven a aquesta zona, que té unes vistes meravelloses cap al Vallespir i el Rosselló per una banda i cap a l'Empordà per l'altra, podien arribar-hi i gaudir de les atencions de la família Cruset, que durant anys es va fer càrrec d'una mena d'hostal annex al santuari. Els hostalers obrien tots els caps de setmana i durant els períodes de vacances. Durant la seva estada van fer importants millores a les edificacions, els accessos i a tot l'espai que hi ha entorn del santuari. Era agradable i, després d'una caminadeta, s'agraïa poder trobar la taula parada i gaudir de l'arròs o el ranxo que havien preparat per aquell dia. Aleshores, a les Salines, hi havia vida, era un lloc acollidor per fer-hi cap qualsevol cap de setmana. Ara està tancat i, en poques setmanes, ja ha estat víctima de l'atac inevitable dels brètols de torn que no tenen escrúpols.El santuari és un de tants que administra el bisbat. Segons es recull en diverses publicacions, a les comarques gironines, hi ha almenys vuitanta santuaris, ermites i capelles marianes que depenen del bisbat. El de les Salines és un santuari que depenia del rector de Maçanet de Cabrenys. Ell va llogar l'hostal als Cruset, que alhora exercien de vigilants i cuidadors. La cosa és que, després d'uns quants canvis a la rectoria de Maçanet, el bisbat de Girona s'ha desentès dels acords previs i, amb el vistiplau de l'Ajuntament de Maçanet, ha tancat el santuari i l'hostal. Una molt mala pensada que ha deixat amb un pam de nas més d'un excursionista, d'una colla i d'un grup.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Just thought I'd let you know about a site where you can make over $800 a month in extra income. Go to this site   MAKE MONEY NOW  and put in your zip code..... up will pop several places where you can get paid to secret shop, take surveys, etc.  It's free.  I found several and I live in a small town!

Anònim ha dit...

Good Charlotte's Benji Madden Slams Kelly Clarkson In Blog, Then Backs Off - Sorta
Rocker may not have understood that Clarkson's comments about Hilary Duff were in jest.
Find out how to buy and sell anything, like things related to music on interest free credit and pay back whenever you want! Exchange FREE ads on any topic, like music!

Anònim ha dit...

Estan molt bé aquest comentaris però estaria milllor qe els fes algú en català i sobre el tema que comenta l'autor.

Una salutació de Loida