dissabte, de setembre 10, 2005

Angela Merkel

La Thatcher d'Alemanya

Angela Merkel


El seu perfil no sembla el millor per ocupar aquest càrrec: dona sense fills, divorciada, originària de l'antiga Alemanya Oriental i que a més no es va formar en la tradicional democràcia cristiana alemanya. De 50 anys, nascuda a Hamburg es va criar a la ciutat de Templin a l'antiga RDA, filla d'un capellà protestant de l'antiga República Democràtica Alemanya (RDA) i química de professió, Angela Merkel és la candidata de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) designada per enfrontar-se a Gerhard Schroeder, si guanya serà la primera dona cap de govern d'Alemanya.
L'actual presidenta de la democràcia cristiana alemanya no va entrar en la política fins al 1989 en ingressar en el grup Renovació Democràtica. Després de la caigua del Mur es va convertir en la portaveu de l'únic líder electe de la DRA, el primer ministre Lothar de Maiziere, va entrar a la CDU el 1990 i el 1991 va ser ministra per a la Dona en el govern del canceller Helmut Kohl. El 2000 Merkel va ser escollida presidenta de la CDU.
Els sondejos electorals li han estat favorables des del primer dia de campanya, encara que hi ha hagut algunes oscil·lacions. És la favorita en aquests comicis, malgrat que no és un líder carismàtic per acaparar els vots del descontentament que ha provocat l'actual govern socialdemòcrata. A favor seu hi té que des de diferents sectors es reclama un canvi i un relleu que comporta fer fora Shroeder del poder. Merkel, que declara que farà una política liberal, ja ha dit que no vol Turquia dins de la Unió Europea i recull d'aquesta manera els temors de molts alemanys per l'entrada de Turquia a la UE, una aposta que sí que defensa l'actual canceller Schroeder.
Pel seu tarannà i les seves conviccions liberals la candidata de la democràcia cristiana a la cancelleria alemanya Angela Merkel ja ha estat batejada com la Margaret Thatcher de l'Est.
L'inici de campanya el va fer a la ciutat d'Essen, a Renània del Nord-Westfàlia, amb un míting en el qual va prometre més llocs de treball i creixement econòmic. Aquets fòrum no va ser casual, el va triar perquè en aquesta regió, que havia estat un feu socialdemòcrata, va ser on el seu partit va desbancar els socialdemòcrates de Schroeder en les eleccions regionals de fa tres mesos.

(Publicat al diari El Punt 7-09-2005)