dimecres, de gener 25, 2006

Europa ajuda a la CIA



El Consell d'Europa va donar a conèixer el seu informe sobre els vols clandestins de la CIA a Europa amb la utilització dels aeroports i l'espai aeri europeus per traslladar sospitosos de terrorisme a altres països on van ser sotmesos a tortures.

De l'informe presentat pel parlamentari suís Dick Marty es desprèn que tots els governs europeus afectats estaven al corrent d'aquestes pràctiques de l'agència secreta nord-americana, (així ho reflecteixen alguns editorials de la premsa suissa, com Le Temps o Tribune de Genève ) i que s'ha establert una mena de sistema de subcontractació de la tortura a altres països com Síria, Egipte o Jordània.

De la lectura de l'informe es pot desprendre també una connivència dels governs europeus amb els dels EUA en la pràctica sistemàtica dels segrestos i la tortura. Caldrà que els estats de la UE i els països candidats com Romania, no tan sols condemnin aquestes pràctiques, sinó que també expliquin molt bé fins a quin punt coneixien i consentien els segrestos i els vols clandestins.