dimarts, de maig 01, 2007

La pena de mort

El Japó, conjuntament amb els Estats Units, són els únics països industrialitzats on s'aplica la pena de mort, tot i que aquest càstig ja ha desaparegut dels codis penals de les democràcies occidentals.

L'any passat van ser executades a tot el món 1.591 persones i la pena capital es va aplicar en 25 països; de tots aquests, sis estats concentren més del 90 per cent de les execucions, encapçalats per la Xina, l'Iraq, l'Iran, el Pakistan, el Sudan i els Estats Units.

Aquestes dades sobre l'aplicació de la pena capital arreu del món són esgarrifoses. Amb tot, Amnistia Internacional que acaba de presentar el seu informe anual, considera que avui la pena de mort va a la baixa i que les posicions abolicionistes han agafat força, segons els darrers estudis. De fet, en l'últim any hi ha hagut un descens del 25% del nombre d'execucions i de les condemnes a mort.

La tendència sembla que ens porta cap a l'abolició de les execucions; el líders polítics d'alguns països que continuen aplicant la pena capital han mostrat el seu desig d'abolir-la, però desgraciadament encara hauran de morir moltes persones abans no desaparegui del tot.

Cap govern del món es pot proclamar defensor dels drets humans mentre mantingui la pena de mort a la seva legislació. El dret a la vida és el més important que conté la Declaració Universal dels Drets Humans, i no hi ha cap argument de pes que justifiqui el manteniment de la pena de mort. En aquest cas la Unió Europea és un exemple per al món perquè va eliminar la pena de mort al seu territori i treballa perquè l'abolició sigui universal.



La Unió Europea i Polònia

El president de Polònia, Lech Kacynski, ha llançat una campanya perquè es restableixi la pena de mort a Europa. Una campanya que ja ha estat rebutjada per la Comissió Europea, que va recordar que la pena de mort és incompatible amb els valors de la UE. Amb tot, el president polonès i diferents grups ultraconservadors pretenen aconseguir mig milió de signatures per forçar un referèndum a Polònia sobre la reinstauració de la pena de mort.

La Unió Europea hauria d’haver estat molt més contundent i fer un advertiment molt més seriós deixant clar que no hi ha lloc a la Unió per a cap govern que defensi la pena capital. És més, Polònia, que va entrar a la UE l’any 2003, va acceptar les regles del joc i els tractats vigents aleshores com el de Niça de l’any 2000 en el qual es recull la Carta de Drets Fonamentals de la Unió amb un declaració sobre l’abolició de la pena de mort.


Enllaços sobre la pena de mort

2 comentaris:

Júlia ha dit...

Cap dret adquirit ho és de forma eterna, cal vigilar per tal que no hi hagi una involució, com va passar als EEUU, on, durant un breu període de temps es va abolir, fa anys, per retornar amb força. Les pors de la població són perilloses, i els polítics les fomenten, en ocasions, per interès propi.

narcís genís ha dit...

Júlia, és cert que cal estar emetents i no abaixar la guardia. De fet no fa tans anys que es va abolir la pena de mort a casa nostra o l'onada de "neocons" i liberalisme que ens envaeix en contra del diàleg per la pau fa pensar que a l'Estat espanyol, hi ha gent favorable a la pena de mort.
En relació als EUA, la pena de mort està abolida en alguns estats, en d'altres no. I a tots els EUA, no es va abolir, hi va haver una moratòria i després com tú dius la pena de mort va tornar amb molta força. Navegant per la xarxa fins i tot pots trobar webs dels EUA que defensen les excel·lències de la pena de mort.