dijous, d’abril 26, 2007

Putin, el gran error de Ieltsin


La mort de Borís Ieltsin, el primer president elegit per sufragi universal a Rússia, hauria de donar una oportunitat al seu successor i actual president, Vladímir Putin, per fer un cop de timó i enfortir la feble i qüestionada democràcia russa.


Borís Ieltsin és l’home que, després de la perestroika de Mikhaïl Gorbatxov, va fer un pas històric i decisiu en liquidar l’URSS, i impulsar la transició d’un sistema totalitari cap a una democràcia parlamentaria.


L’astúcia, la intuïció i el pragmatisme, que van ser molt útils a Ieltsin en una primera etapa, no van ser suficients per afrontar el complicat repte que tenia al davant i va ser qualificat com el mestre del caos, perquè va tenir una presidència marcada pel desordre, la improvisació, els escàndols financers, la guerra de Txetxènia i l’alcoholisme.

Avui, però, ha quedat clar que el seu gran error va ser confiar que Putin seria l'home capaç de construir una nova Rússia veritablement democràtica. Putin avui pot desmentir aquella frase de Ieltsin quan deia que la marxa erere ja no ere possible. Putin està retornat Rússia al seu passat més sòrdit.

1 comentari:

Dani Vivern ha dit...

Cal matisar el paper que Ieltsin va tenir en la liquidació de l'URSS, i encara més en la transició a una democràcia parlamentària. Penso que va anar amb massa presses -els motius, no els sé- però el resultat ha estat força deplorable. Calia, abans de fer aquell pas tan delicat, haver posat els mecanismes democràtics (o no tant, vista la situació que hi havia) per evitar que el poder caigués en mans de màfies i altres grups, l'acció dels quals era previsible. Gorbatxov ho veia molt clar, que el país podia quedar sense control... De fet, ja ho havia predit l'antisoviètic Solzhenitsin, que a vegades un cop de timó mal donat pot fer bolcar la nau. Però qui se'n recorda, ara?
Evidentment, l'error més gran d'en Ieltsin va ser impulsar en Putin al poder: quin trepa! És clar que, si ho mirem detingudament, els russos sembla com si no sapiguessin funcionar si no és sota un totalitarisme... Deu ser cosa del clima?