dimecres, de desembre 20, 2006

LiberPress 2006


El periodista californià Jon Lee Anderson ha recollit a Girona el Premi Liber Press 2006, en un acte celebrat a la Diputació de Girona.
L'atorgament d'aquest premi a Anderson suposava un reconeixement al periodisme de debò, sense manipulacions, en definitiva, una exaltació a la veritat informativa. L'acte va estar precedit per la conferència La guerra no és un espectacle, a càrrec del mateix Anderson i del premiat de l'any passat, Gervasio Sánchez.


Jon Lee Anderson va dir que Girona s'havia convertit en una de les ciutats de la seva llista de llocs amb vincles per a ell, tot i la seva vida erràtica per tot el món.


L'autor premiat és un dels més destacats periodistes d'àmbit internacional. Actualment col•labora amb la prestigiosa publicació New Yorker i és un dels principals especialistes en el conflicte de l'Iraq, tema sobre el qual ha escrit un llibre cabdal, La caída de Bagdad, publicat per Anagrama en castellà. És també autor de l'obra de referència Che Guevara. Una vida revolucionaria, també editat per Anagrama, i en què, entre d'altres, descobreix on estan les restes del revolucionari sud-americà.


Ha treballat per a altres mitjans com The Guardian, El País, The New York Times, Times, Harper's i Financial Times, entre d'altres. A més, Anderson ha cobert informativament conflictes com el de Libèria, El Salvador, el Sàhara occidental, l'Afganistan, Birmània i Gaza. També és autor dels perfils de personatges com Fidel Castro, Gabriel García Márquez, Augusto Pinochet, Saddam Hussein i Hugo Chávez


El també periodista Josep Martinoy, cap de Redacció d’Internacional d’El Punt que l'a entrevista a Girona explica que:
La conferència d'Anderson i Gervasio Sánchez a la Fontana d'Or va deixar un cert regust pessimista. Testimonis directes dels principals conflictes, els dos periodistes es van mostrar molt crítics amb el seus respectius governs. Creuen que la seva feina de denúncia de les atrocitats té molt poca influència en les societats occidentals. Sánchez va denunciar que en l'època de govern de Zapatero l'Estat espanyol està exportant més armes que en l'època del govern del PP, i Anderson va relatar amb detall el cas d'un nen iraquià amant del voleibol a qui les bombes dels EUA van amputar els braços.
El també periodista gironí i diputat al Parlament de Catalunya, Carles Puigdemont recull la seva opinió sobre Jon Lee Anderson el sel seu bloc personal
Foto de Pere Duran / Diputació de Girona