divendres, de novembre 18, 2005

Una passejada per les Gavarres


Una passejada per les Gavarres

El senderisme és una pràctica força habitual a casa nostra, qui més qui menys, aprofita algun cap de setmana al mes per quedar amb els amics per anar a caminar. Hi ha a qui li agrada grimpar i fer excursions una mica fortes, d'altres opten per fer passejades més tranquil·les. No es tracta d'anar repetint sempre les mateixes caminades, si no d'anar descobrint nous paisatges, indrets que sovint tenim al costat de casa i que mai se'ns ha ocorregut d'explorar prou a fons. Aquesta afició, la de caminar i alhora gaudir del paisatge, per sort en augment, ha incentivat alguns editors locals, com ara Genard Fèlix, responsable de Brau Edicions de Figueres, a tirar endavant col·leccions de guies d'itineraris. Brau va publicar primer una guia d'itineraris dels Aiguamolls que van confeccionar Ponç Feliu i Antoi Lloret, ara l'encàrrec ha estat més ambiciós, una guia d'itineraris per les Gavarres.

Les Gavarres, espai natural (Brau Edicions), té tot un equip al darrere: Dani Sabater (ambientòleg), Xavier Viñas (biòleg), Xavier Cortadellas (professor i periodista), Enric Bisbe (biòleg i naturalista), Jaume Abel (treballador de bosc) i Ponç Feliu (biòleg i ambientòleg), amb dibuixos de Toni Lloret i la col·laboració d'Elvis Martí. Tots plegats han fet un treball de camp molt elaborat cada un d'ells ha fet personalment els itineraris, que després han estat resseguits pels seus companys, d'aquesta manera han pogut detectar possibles errors o indicacions confoses.

La intenció és donar a conèixer un espai i divulgar-lo amb el màxim rigor, no és un llibre de senderisme, l'obra va més enllà perquè no es queda només amb el paisatge, va més enllà, toca diferents camps. Aquesta guia que acaba de sortir al mercat, ens parla de les Gavarres com un territori, no homogeni, sinó amb una important diversitat de microambients. Parla de la seva gent, de la seva història, del patrimoni, de la fauna, la flora i aprofundeix sobre la riquesa de la zona. Aquest llibre és més que una guia convencional perquè els autors no ens donen només les dades per arribar a un indret determinat, sinó que també opinen i es mullen sobre diferents aspectes de les Gavarres, com pot ser l'efecte i la pressió que exerceix el creixement econòmic sobre aquest territori. A més, conté també un conjunt de mapes amb els diferents itineraris i les rutes que es poden fer, a peu, amb bicicleta o en alguns casos fins i tot explica els llocs on es pot arribar amb el cotxe. Amb o sense guia, però, val la pena passejar per Romanyà de la Selva fins al puig d'Arquers, anar de Calonge al puig Cargol...


Crònica publicada a l'edició de Girona del diari El Punt, l'11/11/2005