dijous, d’agost 25, 2005

I després de la retirada de Gaza, què?

Avui Gaza, demà Jesuralem

Avui Gaza, demà Jerusalem! Aquest és el lema que repeteixen els joves reclutats per l'Autoritat Palestina, es parla de 20.000 nois, que tenen com a missió formar grups d'agitació i propaganda i cridar l'atenció dels mitjants de comunicació internacionals. Al darrera però hi ha les eleccions legislatives previstes pel 21 de gener el 2006 on s'enfrontaran clarament les dues fraccions palestines: al Fatah i Hamas.

Queda clar que l'avacació de Gaza ha obert l'inici de dues campanyes electorals, una pels israelians en les quals Ariel Sharon ha guanyat molts punt i una altra pels palestins on és Abu Mazen qui de moment hi surt guayant.

El gran repte serà: com s'aconsegueix millorar la vida quotidiana dels palestins a Gaza i a Cisjordània.

Es miri com és miri, la franja de Gaza és pot convertir en una gran presó pels palestins i sense cap mena de dubte el seu futur dependrà d'allò que decideixin finalment els israelians.
Gaza pot ser només un territori miserable o pot esdevenir l'embrió d'un Estat palestí.

Dianna Buttu una representant de la coordenació de l'evacuació de Gaza ho va dir ben clar:
«La fi de la colonització no equival necessariament a la fi de l'ocupació»

Un nou escenari per a Sharon i Abu Mazen

Una de les interpretacions que fan els palestins del desallotjament de les colònies és que ha estat una victòria de la lluita armada. La realitat és que ara han heretat una petita regió superpoblada on amb l'evacuació s'incrementarà la desocupació (són molts els palestins que treballaven per als colons i que s'han quedat sense feina). L'escenari del conflicte després de l'evacuació d'aquests 25 assentaments jueus serà diferent. Abu Mazen no ho tindrà gens fàcil i està en mans de Hamas i Sharon. El primer ministre israelià, Ariel Sharon, ara jugarà amb avantatge, un cop lliurada la Franja de Gaza i després d'haver fet un gest simbòlic al nord de Cisjordània, es pot beneficiar i molt de l'actitud dels palestins. Si els palestins no es moderen i continuen els atacs suïcides, quedaran desqualificats davant de la comunitat internacional. En un altre escenari possible Sharon també hi guanya perquè si Abu Mazen controla Hamas i atura la violència els palestins hauran d'acceptar les condicions de Sharon amb el repartiment del territori i les fronteres que ha decidit unilateralment.
(Publicat al Punt per Narcís Genís el 24-08-2005)

Un nou escenari per al conflicte palestí

L'evacuació dels 21 assentaments de la franja de Gaza i de quatre de Cisjordània, que han suposat la retirada de prop de 9.000 colons jueus, s'ha acabat tal com preveia el pla de desconnexió d'Ariel Sharon. Tota l'operació s'ha desenvolupat molt ràpidament i sense incidents greus. Amb la franja de Gaza sense cap colon i l'exèrcit israelià a punt d'enderrocar els habitatges es veu un nou escenari en el conflicte palestí. Arien Sharon ha executat unilateralment el seu pla amb el convenciment que davant el món ha fet un pas important en favor de la pau, que deixa sense arguments la lluita armada palestina i que guanya punts amb vista a les pròximes eleccions. El dirigent palestí, Abu Mazen, ara es troba amb un nou escenari en el qual li toca administar amb encert el territori de la franja de Gaza i demanar moderació a Hamas però haurà d'actuar amb fermesa perquè encara queden 240.000 colons a Cisjordània i també haurà de reclamar ajuda massiva a la comunitat internacional.
(Editorial d'El Punt 25-08-2005)

1 comentari:

Anònim ha dit...

Els dos escenaris que contenen aquests articles estan força bé perquè ens diuen que en Sharon faci que faci l'Abu Mazen sempre guanya i els palestins sempre hi perden. Gaza és una cortina de fum i un cul de sac per arraconar als Palestins. Ja veurem com ara als que fan fora de Cisjordània serà als palestins.